ÇOK DEĞERLİ BİR ARKADAŞIMIZIN KPSS A VE KPSS B SÜRECİNDE YAŞADIĞI DENEYİMLERİ


KPSS A VE KPSS B MESLEKLER HAKKINDA GENEL BİLGİ İÇEREN VE HANGİSİNE YÖNELECEĞİM DİYE KARARSIZ OLANLAR İÇİN KESİNLİKLE OKUNMASI GEREKEN BİR MAKALEDİR.

KPSS hakkında genel bilgi


*Merhaba arkadaşlar birçok arkadaşımız KPSS ye yeni başlamayı düşünmekte ve bu hususta da KPSS A mı yoksa KPSS B mi çalışayım diye tereddüt içinde kalmaktadır. Bu yazımızda hangi seçeneği seçeceğiniz hususunda yardımcı olmaya çalışacağım. Ayrıca KPSS A ve KPSS B mesleklerini tanıtmaya çalışacağım.

 KPSS A MESLEKLERİ VE KPSS A HAKKINDA ÖNEMLİ GENEL BİLGİLER


KPSS A hakkında genel bilgi

*KPSS A kariyer mesleklere girmenin ve bürokraside yüksek yerlerde yer almanın en büyük adımlarından birisini oluşturan ve bu yolda hem maddi hem de manevi olarak doyum sağlayacak meslekleri bünyesinde barındıran bölümdür. Genellikle İktisadi idari bilimler, siyasal bilimler ve hukuk fakültesi mezunlarının girebildiği ancak mühendislik, psikoloji, pdr, sosyal hizmetler, matematik, istatistik, aktüerya vb bölümlerin de az da olsa girebildiği bir seçenektir. 

*Bu 4 yıllık bölümlerden mezun olan öğrenciler KPSS GK-GY ve KPSS Alan dediğimiz; hukuk, maliye, muhasebe, iktisat, çeko, uluslararası ilişkiler, işletme, kamu yönetimi gibi derslerin sınavına girip P-48 puan türünden oluşan bir puanlamaya tabi tutulurlar ve akabinde aldıkları puan ile kamu kurumlarının açmış oldukları sınavlara şartları uyanlar girerler ve yine sınav ilanındaki şartlara göre mülakata hak kazananlar mülakata girer ve mülakatı da geçtikten sonra güvenlik soruşturması akabinde kuruma girmeye hak kazanırlar ve başlarlar. KPSS A denilen bölümde bazı unvanlar bulunmaktadır. Bu unvanları kısaca tanıtmaya çalışacağım.


KPSS A'NIN EN GÖZDE MESLEKLERİ


MÜFETTİŞ YARDIMCISI:

*KPSS A nın bence en gözde unvanıdır. Her kurumun teftiş başkanlığı yoktur ve her kurumda bu unvanda ilan göremeyebilirsiniz. Müfettiş yardımcıları ilgili kurumum mevzuatına göre belli bir süre sonrasında yetki alırlar ve reesen denetimlere giderler. Yetki almadan önce kurumda ondan önce giren üstatların refakatinde denetimlere giderler ve bu esnada imza yetkileri ve mühürleri olmaksızın aynı zamanda da sorumlulukları olmaksızın denetime gider eğitilirler. 

*Belli bir sure sonra yetki alırlar ve tek başlarına denetime çıkabilirler. Müfettiş yardımcısı olarak mesleğe başlayan arkadaşlar 3 yıl yardımcılık sürecinden sonra gerekli şartları sağlarsa müfettişliğe atanırlar. Her yıl turneler vardır her kuruma göre süreleri değişir. Bu turne zamanında devlet müfettiş ve ya müfettiş yardımcısına günlük 67 TL yolluk ve 100 TL de otel ücreti verir. 

*Oteller malum uçuk fiyatta oldukları için hemen hemen her otel müfettişlere neredeyse yarı fiyatına kalma fırsatları sunar. Ama yine de 100 TL ye otel bulmak oldukça zordur. Maaş hususuna gelecek olursak bugün başlayacak olan müfettiş yardımcısı maaşı yaklaşık olarak 5750 TL civarıdır. Bugün itibari ile müfettişliğe geçen bir kişi ise 6900 civarı ücret almaktadır. 

*8 yıl süre ile herhangi bir teftiş kadrosunda çalışan ve buna ek olarak da 2 yıl herhangi bir kamu kurumunda görev alan kişiler 1.dereceyi talep edebilmekteler ve ilgili kurumda boş kadro var ise 1.dereceye atanabilmektedirler. Yine bu kişiler kurum amirlerinin onayı ile başmüfettiş unvanlarına atanabiliyorlar. 1.derece müfettiş ile başmüfettiş arasında neredeyse hiç bir fark bulunmamaktadır. 1.derece müfettişin bugün itibari ile maaşı yaklaşık olarak 9000 civarıdır. 

*Müfettişlerin biraz sonra açıklayacağım denetçilerden 2 hususta farklılıkları vardır. 1.husus bakanlık müfettişleri cumhurbaşkanı kararı ile atanırken denetçiler ise bakan onayı ile atanmaktadırlar. 2.husus ise 657 devlet memurları kanununa göre görevden uzaklaştırmaya müfettişler yetkili kılınmışken denetçilerin doğrudan görevden uzaklaştırma yetkileri yoktur. Bu 2 fark haricinde denetçi ile müfettiş her yönü ile aynıdır. Ve 3600 ek göstergeye tabidirler.


DENETÇİ YARDIMCISI:

*Yukarıda müfettiş yardımcısı için yazdığım her husus 2 farklılık haricinde denetçi yardımcısı için de geçerlidir.

KONTROLÖR YARDIMCISI:

*Müfettiş yardımcısı için söylediğimiz her husus 2 farklılık haricinde kontrolör yardımcısı için de geçerlidir. Ve bu 3 meslek de merkez kadro diye geçmektedir.

UZMAN YARDIMCISI:

Bu kadroda merkez ve taşra diye ayrım bulunmaktadır. Merkez kadrodaki uzman yardımcıları ile müfettiş yardımcılarının özlük hakları aynıdır. Uzman yardımcıları denetime gitmez merkezde istihdam edilirler. 3600 ek göstergeye tabidirler. Taşra kadrosunda bulunan uzman yardımcıları ise 2200 ek göstergeye tabi olup yeni başlayan uzman yardımcısı yaklaşık olarak 4800 civarı maaş almaktadır. 3 yıl sonra uzmanlığa geçişte yaklaşık 5350 tl civarı maaş almaktadırlar.

DENETMEN YARDIMCISI:

Bu kadro da taşra kadro olup 2200 ek göstergeye tabidir. Tek taşra olan denetim kadrosudur. Denetim tazminatından ötürü yaklaşık olarak 50 TL fazla alırlar taşra uzman yardımcısı kadrosundan.

KPSS A kadroları genel manada bu unvanlar ile anılmaktadır. Araştırmacı vb. bazı farklı unvanlar da bulunmakta ancak en sık unvanlar bunlardır. Yukarıda zikrettiğimiz kadrolar ve özlük hakları eşit işe eşit ücret anlayışı gereği neredeyse her yer için aynıdır. Ancak kendi kanunu olan SAYISTAY, MERKEZ BANKASI, TBMM, KİT gibi kamu kurumları farklılık arz edebilmektedir.


KPSS B HAKKINDA ÖNEMLİ GENEL BİLGİLER


KPSS B hakkında genel bilgi


*KPSS B ise KPSS A dan bir çok manada farklılık arz eden bir bölümdür. KPSS B den atanmak isteyen öğrenciler tüm üniversite bölümlerinin girebildiği bir merkezi sınava girer ve bu sınavda öğrenciler genel kültür ve genel yetenek bölümlerinden oluşan ve 120 sorunun sorulduğu bir sınava tabi tutulur.

*Çift yıllarda yapılan bu sınav sonucunda almış olduğu puan ile 2 yıl boyunca 4 atamada tercih yaparlar. Devlet personel başkanlığının belirlediği kriter ve kadro sayısına göre atamaya katılan öğrenciler puan bazında sıralanır ve kaç adet kişi alınacaksa en yüksek puan alan kişiler o kadroyu kazanmış olurlar. Sonrasında da arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması yapılır, kadroya atanırlar. Bu kadroya atanan kişiler genellikle 2200 ek göstergeye tabidirler. 

*Düz memur diye tabir ettiğimiz kadrolar bu bölümde yer almaktadır. P3 puanı ile kendi bölüm nitelik puanına göre veya 4001 kadrolarına atamaları gerçekleşir. Memur, vhki, bilgisayar işletmeni vb. kadrolara atanırlar. Maaşları genellikle 3500 civarıdır. Kitler biraz daha yüksek maaş almakta ve kitler arasında ise devlet hava meydanları çalışanları ciddi manada maaş almaktalar. DHMİ de 7000 den aşağı alan hiç duymadım.

*KPSS B nin bir de açık atama dediğimiz seçeneği vardır. Kyk, gümrük, PTT vb. kurumlar KPSS P-3 puanı ile ilana çıkar ve alacakları kadroların belli bir miktar katını mülakata çağırırlar sonrasında alacakları kişileri belirlerler. Bu seçenek mülakat olması sebebi ile merkezi atamadan farklılık arz etmektedir.

*Üniversiteyi bitiren bir idari bilimler mezunu arkadaşımız hangisini seçmeli bu hususta bir kaç yorum yapmak istiyorum. Eğer KPSS ye çalışacağınız ve gireceğiniz KPSS sınavı çift yıllarda olacaksa benim önerim kesinlikle öncesinde KPSS B den hazırlanmanız yönünde olacaktır. Ben 2013 de KPSS ye tam manası ile çalışmaya başladım ve 8 ay boyunca KPSS B ye çalıştım artık tam manası ile hallettim dedikten sonra 3 ay KPSS Alan'a yöneldim. P3 puanım 87 idi ve bu puan ile MKE ye atandım. 

*Düz memurluğu garanti etmenin rahatlığı ile alan sınavlarına bu rahatlıkla giriyordum. Bu sene p3 puanım yüksek olduğu için alan puanlarım da yüksek geldi ve birçok kuruma da girdim. Yani ben çift yıl olduğu için öncesinde p3 puanımı garanti edip sonra alana yöneldim. Benim önerim bu şekilde olacaktır. Kendinize güvenirseniz çift yıl da olsa KPSS Alan ve KPSS B yi bir arada götürebilirsiniz. Ama p3 puanınızı her zaman yüksek tutmaya çalışın. O sene çalıştığım bilgilerle hala p3 puanım 85 in altına hiç inmedi. Ve bu da diğer alan puanlarına inanılmaz etki etmektedir. Karar tabi ki sizin ama iyi düşünün derim. Ben MKE de çalışırken bir yandan da alan sınavlarına mülakatlarına giriyordum zorluk çekmiyordum çünkü kurum rahattı. Genelde kit kadroları rahat oluyor. Hepinizin hakkında hayırlısı olması temennisi ile.

NOT: Çok değerli bir arkadaşımızın KPSS sürecinde yaşadığı deneyimleri size aktarmaya çalıştık. Umarım ilginizi çekmiştir. Bir nebze olsa dahi sizde bir şeyler uyandırmıştır. Gerek Kpss-A gerek Kpss-B ve gerekse diğer sınavların süreci sizin de bildiğiniz gibi hem çok zorlu bir süreçten geçiyor.. İnşaallah bir gün herkes hak ettiği yere gelecektir ve emeklerinin karşılığını alacaktır. Bütün güzelliklerin sizin olması dileğiyle. :)

AYT-TYT-KPSS VE BANKA SINAVLARI İÇİN SAYISAL MANTIK SORULARI

BULMACA ÇÖZMENİN FAYDALARI

RÜYALAR BİZE NE ANLATMAK İSTİYOR?

KABUKLU YEMİŞ IQ SEVİYESİNİN GELİŞMESİNDE ETKİN ROL OYNAR

ZİHNİMİ NASIL GELİŞTİREBİLİRİM? | ZİNHİ GELİŞTİRMENİN YOLLARI |


Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. Ne kadar güzel meslekler o kadar'da zor sorular var bizlerde böyle yerlere geliriz inşallah ♥

    YanıtlaSil