DİYARBAKIR'IN TARİHİ YERLERİ|DİYARBAKIR’DA GEZEBiLECEK YERLER|


DİYARBAKIR'IN TARiHi YERLERİ|DİYARBAKIR’DA GEZEBİLECEK YERLER|

diyarbakır kalesi ve hevsel bahçeleri

Diyarbakır, geçmişi 9.000 yıl öncesine dayanan Anadolu ile Mezopotamya arasında doğal bir köprü görevini üstlenen ve çeşitli uygarlıkların tarihi ve kültürel mirasını günümüze kadar taşıyan çok önemli ilimizdir. Diyarbakır tarihi boyunca Hurri, Asur, Urartu, İskit, Med-Persler, Makedon, Roma, Sasani, Bizans, Emevi-Abbasi Selçuklu, Artuklu, Eyyubi, Moğol, Akkoyunlu, Safevi ve Osmanlı imparatorluğu gibi pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bundan dolayıdır ki Diyarbakır her yönüyle bu zengin kültürü yansıtıyor.
Diyarbakır'ın Tarihi Ve Turistik Yerlerinden Bazıları…

DİYARBAKIR KALESİ VE HEVSEL BAHÇELERİ

Dicle nehrinin yanında yükselen platonun doğu kıyısındaki geniş düzlük üzerinde yer almaktadır.  Diyarbakır kalesi kentin ilk kurulduğu iç kale ve onu tamamlayan dış kaleden oluşmaktadır. Arap ve Türk dönemlerinde büyük ölçüde genişletilmiş ve restore edilmiştir. Diyarbakır yaklaşık olarak 5 km uzunluğuna sahiptir ve kalenin bir çok kulesi bulunmaktadır. Hevsel bahçeleri, bahçe kültürünün önemli olduğu bir yörede, coğrafyada yer alan tarihi boyunca halkın kullanımına açık sivil bir bahçe olarak ve tamimiyle özgün bir değer ortaya koymaktadır. Bu bölge 30 den fazla uygarlığın izlerini taşımakla beraber, 8 bin yıl gibi çok uzun süredir bahçe olarak var olmasıyla, tarımsal değerinin dışında, kültürel ve tarihi olarak da özgün bir yere sahiptir. Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri, UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’ne girmiştir.

diyarbakır kalesi ve hevsel bahçeleri

MALABADİ KÖPRÜSÜ|SİLVAN|

Malabadi Köprüsü, Silvan ilçesi yakınlarında ve Diyarbakır Bitlis yolu üzerinde bulunan Artuklu dönemi eseridir. Malabadi köprüsü, dünyadaki taş kemerli köprüler içinde kemeri en geniş olan köprü özelliğini taşımaktadır. Kemerin her iki yanından kervan ve yolcular için iki barınak oda bulunur. Malabadi Köprüsü, üzerinde bulunan insan, güneş ve Arslan figürlü kabartmaları ile özgün ve çok az sayıdaki köprü örneklerimizdendir. Malabadi Köprüsü Bosna’daki Mostar köprüsüne benzerliği ile de dikkat çekmektedir.

diyarbakır silvan malabadi köprüsü
diyarbakır silvan malabadi köprüsü

DELİLER HANI

Deliler hanı, gazi caddesi üzerinde Mardin kapıda yer alır. deliler hanı Diyarbakır’ın en büyük hanı olma özelliğini taşımaktadır. Ayrıca Hüsrev Paşa Hanı da anılan bu tarihi yapı 1527 yılında yapılmıştır. Halk arasında Deliler Hanı denilmesinin nedeni, her yıl İslam ülkelerinden Hicaz’a gitmek üzere bu handa toplanan hacı adaylarını götürecek Deliler (rehber) bu handa kalmalarındandır. Siyah bazalt, beyaz kalker, moloz taş ve tuğla kullanılarak iki kat şeklinde Deliler Hanı inşa edilmiştir. Geniş avlusunda bir şadırvan yer almaktadır. Pek çok restorasyon geçirmiştir ve günümüzde otel olarak kullanılmaktadır.

diyarbakır deliler hanı
diyarbakır deliler hanı

ULU CAMİ

Ulu cami, Roma döneminde kalma bir yapıdır. Ulu cami, HZ. Ömer döneminde Diyarbakır'a egemen olan Müslüman Araplar tarafından şehrin merkezindeki en büyük tapınak olan Martoma Kilisesi’nin camiye çevrilmesiyle oluşmuştur. Cami duvarları bazı uygarlıkların izleriyle doludur. Selçuklu, Akkoyunlu, Karakoyunlu, Artuklu ve Osmanlı devleti dönemlerinden kalma 20 ye yakın kitabe bulunmaktadır. Ulu camii, İslam âleminin 5,Harem-i Şerifi olarak kabul edilmektedir. Ayrıca camide sibernetiğin babası olarak kabul edilen ünlün bilgin El Cezeri’nin yaptığı güneş saati bulunur. Eski dönemlerden kalma caminin altında su kaynağı da bulunur. Bu su, Hani Dağı’nın eteklerinden kaynar ve dokuz kemerli bentlerden çıkarak büyük havuzu oluşturur.

diyarbakır ulu cami
diyarbakır ulu cami

ASUR KALESİ

Asur kalesi, Asurlular döneminden kalan tarihi bir mirastır. Diyarbakır’ın Eğil ilçesinde bulunmaktadır. Asur kalesi fantastik bir görünüme sahiptir ve ayrıca kayaların oyulmasıyla inşa edilmiştir.

diyarbakır asur kalesi
diyarbakır asur kalesi

SÜLÜKLÜ HAN

1653 yılında Hanili oğlu Mehmet Çelebi’nin kız kardeşi tarafından yapılan Sülüklü Han, adını kuyunun içerisindeki yaşayan şifalı sülüklerden geliyor. Bu sülükler eskiden çeşitli kan hastalıkları gidermede şifa niyetine kullanılmaktaydı.

diyarbakır sülüklü han
diyarbakır sülüklü han

MERYEM ANA KİLİSESİ

3.yüzyıla ait olan Meryem Ana Kilisesi, zamanın yıpratıcı etkisine dayanamamıştır ve restore edilmiştir. Avlu, divanhane ve din adamlarının odaları olmak üzere 3 ayrı bölümden oluşmaktadır.

diyarbakır meryem ana kilisesi

ON GÖZLÜ KÖPRÜ

On gözlü köprü, daha öncesinde Dicle, Silvan, Mervani isimlerini almıştır. Son olarak da On Gözlü Köprü olarak ismi kalmıştır. Bu ihtişamlı tarihi köprü, Diyarbakır'ın turistik tarihi açısından önemli yer tutmaktadır. On Gözlü Köprü, Diyarbakır hükümdarı Nizamüddevle Nasr tarafından 1065 yılında yaptırılmıştır. Bu köprü günümüze kadar sapa sağlam bir şekilde gelmiştir ve şehrin en önemli tarihi yapılardan biri olmuştur.

diyarbakır on gözlü köprü
diyarbakır on gözlü köprü

KERVANSARAY

Kervansaray, 1500’lü yıllardan günümüze kadar gelmiş eşsiz tarihi yapılardan birisidir. Diyarbakır'ın simgesi haline gelen bu tarihi yapının içerisinde 72 oda, 17 dükkan ve 800 devenin sığabileceği büyüklükteki bir ahıra sahiptir. Günümüze Diyarbakır'ın en önemli otellerinden biri olarak gösterilmektedir.

diyarbakır kervansaray oteli

Yorum Gönder

0 Yorumlar