MEDİTASYON NASIL YAPILIR

MEDİTASYON


çağdaş bilgiler


*Hinduizm ve Budizm de dâhil olmak üzere başlıca Doğu dinlerinin çoğunda kendini ve dış dünyayı kavrama becerisini arttırmak amacıyla uygulanan meditasyon, Batı’da da zihinsel rezervleri, öz disiplini geliştirme ve stresi azaltma aracı olarak başladı. Meditasyona uygun bir ruh haline girebilmek için rahatça oturabileceğiniz sessiz, sakin bir ortam yaratın. Ya tek heceli bir kelimeye ya da bir muma odaklanın, gündelik düşüncelerin yarattığı karmaşayı dağıtıp dikkatinizi toplamak için birkaç kez derin nefes alın. Bu aşamada uygulayabileceğiniz pek çok farklı meditasyon egzersizi vardır; bunların en kolayı belki de nefes alma sürenizi uzatmak, aldığınız her nefesle tinsel evreni içinize çektiğinizi, verdiğiniz her nefesle de kaygı ve endişelerinizi defettiğinizi hayal etmektir. Düzenli uygulanan meditasyon sadece iç huzur sağlamakla kalmaz, aynı zamanda yaratıcılığınızı, enerjinizi ve üretkenliğinizi de arttıracaktır. Ayrıca Eksiksiz bir zihinsel sağlık kitidir.

Meditasyon da yapılması gereken ön hazırlıklar


*Meditasyona yeni alışıyorsanız ve yeni başlıyorsanız ön hazırlıklar meditasyon yapmak için oldukça önemlidir. 

*Bazı hususlara dikkat etmek meditasyona başlamak açısından yardımcı olacaktır.

*Karnınız çok tokken meditasyon yapmayın. Enerji o noktaya odaklanacak ve zihni arındırmak da sizin için bir hayli zor olacaktır.

*Meditasyon yapmadan önce ılık bir duş almak sizin için iyi olacaktır.

*Meditasyonu rahatlıkla yapabilmek için üzerinizde rahat giysiler olmalıdır.

*Bir mum ve tütsü yakmak konsantrasyonu arttırmaktadır, uygun ortamı hazırladığı için oldukça faydalı olur.

*Meditasyon sürecinde sizi rahatsız edebilecek hususlardan uzak durun, mümkünse bilgisayarınızı ve telefonlarınızı kapatın, kapınızı kapatın ve kendiniz için rahat bir ortam oluşturun.

*Meditasyon öncesi yeşil çay içmenizi içebilirsiniz. İçeceğiniz bu yeşil çay size hem huzur vermekte hem konsantrasyonuzu arttırmakta hem de uykunuzun gelmesini engelleyecektir.

*Budistler bütün bunları sağlamak için muhakkak çalışma öncesi yeşil çay içerler.

*Meditasyon sürecinde sizi daha da rahatlayacak müzik dinleyebilirsiniz. Ama müziğin hareketli değil dingin ve bilhassa başlangıç seviyesinde iseniz muhakkak sözsüz olması çok önemlidir. Örneğin doğa seslerinden oluşturulmuş fon müzikleri dinleyebilirsiniz.

*Odanın ortamı oldukça önemlidir; ılık, rahat ve ne çok ışıklı ne de çok karanlık olmalı.

*Dikkatinizi dağıtacak unsurlardan arınık olmalısınız.

*Diyaframdan nefes almak önemli bir etkendir ve meditasyonlarda oldukça önemlidir. Doğru bir nefes alıp verme, doğru meditasyon yapmaktan geçer. Ritmik ve doğru şekilde diyaframdan nefes alınmalıdır.


çağdaş bilgiler
Meditasyon

Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. Ben yeniyim galiba :) Kurallara uymadan bazen kendimi dinlediğim doğrudur

    YanıtlaSil
  2. Lütfen kurallara uyalım. Uymayanları uyaralım :)

    YanıtlaSil