YARIM SAATLİK TEMPOLU YÜRÜYÜŞ BEDENİ CANLI, ZİHNİ AKTİF TUTAR.


TEMPOLU YÜRÜYÜŞ

tempolu yürüyüşün faydaları
Spor ayakkabılarınızı giyip şehir sokaklarında koşmayı seven insanlardan değilseniz, tempolu, yarım saatlik bir yürüyüş bedeni canlandırmak ve zihni aktif tutmak için iyi bir alternatiftir. Bu egzersizden tam anlamıyla faydalanmak için bol giysiler giyin ki bedeniniz “nefes” alabilsin; yürürken kollarınızı sallayın, uzun adımlar atın ve derin derin nefes alın. Ayrıca dükkânlara arabayla gitmek yerine neden yürümeyesiniz veya bisiklete binmeyesiniz ki? Hareketli egzersizlerin getirileri bir yana ayaklarınızı kullanmaya karar verdiğiniz için kendinizi kesinlikle daha iyi hissedeceksiniz. Zayıf bir zihin, önemsiz şeyleri büyük gösteren, büyük ve önemli olanları ise göremeyen bir mikroskop gibidir.

 tempolu yürüyüş nasıl yürümelidir
Tempolu Yürüyüşlerde Nasıl yürümeliyiz, Nelere Dikkat Etmemiz Lazım?

Tempolu yürüyüşlerde adımlar kalça genişliğinde atılır. Bu sayede omuriliğin aşırı zorlanması önlenir. Başlangıçta ortalama hız saatte 4 kilometredir.
Tempolu yürüyüşte bir ayak daima yerle temas halindedir. Bu sayede eklemlere koşudaki gibi aşırı baskı yüklenmesi olmaz. Yürürken dik bir üst vücut duruşu sergilenmesi lazım ve bu şarttır. Baş omuriliğin uzantısıdır. Bakışlar karşıya doğrultulmalıdır. Omuzlar bilinçli olarak geriye doğru çekildiği için göğüs kafesi de doğal olarak yukarı kalkar.
Tempolu yürüyüşte ayaklar hakkını vererek yeri hissetmelidir. Atılan her adımda hareket topuktan başlar, ayağın tamamı yerle temas ettirilerek hareket parmak uçlarında bitirilir. Bu esnada dizler hafif kırık durumdadır.
Kollar bacaklarla çapraz olarak arkaya öne ve birbirine paralel olarak hareket ettirilir. Dirsekler dik bir açı oluşturur ve bu pozisyon yürüyüş boyunca korunur. Hareket dirseklerden değil, omuzlardan gelir. Eller gevşek bir yumruk oluşturacak vaziyette tutulur, omuz yüksekliği ve bel seviyesi arasında hareket ettirilir.
Kalça asla aşağıya sarkıtılmaz, sarkık kollar tempoyu yavaşlatmaktadır.

Düzenli Yürümenin Faydaları

Mitokondri sayınız artıyor

Yürürken bedeninizin yüzde 40’ını oluşturan kasların üçte ikisinden fazlası çalışır.
Hücrelerinizdeki yaşlı mitokondriler ölür, yeni ve genç mitokondriler (enerji üreten fırıncıklar) dünyaya gelir.
Yürüyen birinin mitokondrileri hareketsiz olan birinin mitokondrileri oranla en az yüzde 50 daha fazla enerji harcar.
Üstelik siz yürüyüş sonrasında dinlenirken, hatta gece yatağınızda mışıl mışıl uyurken bile enerji harcamaya devam eder.
Netice mi? Daha çok zindelik, daha kolay kilo kontrolü, daha az insülin direnci riski ve daha ince beller, daha fit bir beden!
Düzenli yürüyüş yapanların kemik kalsiyum gücü yaşlansa da azalmaz. Düzenli yürümek kemik erimesini önler, en azından yavaşlatır.
Siz yürüdükçe kalp kaslarınız güçlenir. Kalp kasının içindeki mitokondrilerin de yaşlıları gider, yerine gençleri gelir, sayıları da yükselir.

Kalbiniz yeni damarlar kazanıyor

Kalbinizde yeni kılcal damarlar gelişir. Kullanılmayan kılcal damarlarınız yeniden devreye girer. Mevcut kılcal damarlarınız da güçlenir ve elastikiyet kazanır.
Kan basıncınız düşer, kalbinizin yükü azalır.
İki kalp atışınız arasındaki zaman uzar. Bu kalbin dinlenme zamanının uzaması demektir. İstirahat kalp hızınız da düşecektir.
Kalbinizin bir defada pompaladığı kan miktarı artar.
Stresiniz azalır, özgüveniniz artar, dinçlik ve zindelik hissiniz tavan yapar.


yürüyüşün bacaklara faydaları

tempolu yürüyüş nasıl yapılır
yürüyüşün bacaklara faydaları

tempolu yürüyüş nasıl yapılır


ZİHNİ GELİŞTİRMENİN YOLLARI )

Yorum Gönder

1 Yorumlar