LÜTFEN SİGARANIZI SÖNDÜRÜN


Sigaranın Zararları Ve Sigaradan Kurtulmak

Sigara Bağımlılığından Kurtulmak İçin Yapılması Gerekenler

Sigarayı bırakmanın fiziksel açıdan getirilerine daha çok odaklanılır ama bırakmanız zihninize de faydalıdır. Her şeyden en önemlisi sigara içmek beyindeki oksijen miktarını azaltır, bu yüzden bırakmak beyninizin “nefes alma” kapasitesini derhal arttıracaktır. İkinci olarak sigara içmek vücudunuzdaki B vitaminini (zihinsel enerji açısından elzem olan) tüketir ve beyni organlarınıza zarar verebilecek serbest radikallerden koruyan C vitamini ihtiyacını arttırır. Ayrıca, genel kanının aksine sigara içmek stres seviyesini azaltmaktan ziyade arttırır. Bırakma süreci stresli olabilse de sağlınız üzerindeki uzun vadeli faydaları kayda değerdir. Son olarak, kimse eski bir kül tablası gibi kokmaz istemez, bu alışkanlığı bırakmak kendinize olan saygınızı geliştirecek ve bir sevdiğinize öpüşmek için uzanırken daha özgüvenli olmanızı sağlayacaktır!

Sigara içermiş olduğu 4000’i aşkın kimyasal madde sebebi ile insan sağlığı açısından doğrudan büyük risk ve tehlikelere gebe olan zararlı bir maddedir.

Sigaranın zararları insan vücudunda yalnızca bir noktaya odaklanmamakla birlikte ayrıca insan vücudundaki birçok farklı organ, doku ve sistem sigara sebebi ile doğrudan zarar görebilmektedir. Bu sebeple sigara içen insanların sağlığı oldukça kısa bir süre içerisinde bozulmaya başlamakta ve sürekli bu alışkanlığın devam ettirilmesi durumunda ise geri dönülemez büyük zararlar sigara kullanan birey üzerinde görülebilmektedir. Sigara hem hastalık yapma etkisine sahiptir hem de bağımlık yapıcı özelliğe sahip maddeler sayesinde de bireylerin sürekli sigara kullanmak istemelerine sebep olmaktadır. Bu sebep ile sigara bağımlılığından kurtulmak oldukça zor bir iştir ama imkansız değildir. Ancak oldukça farklı ve fazla yöntem ile bu zorlu işlem gerçekleştirilebilir.

Sigara Bağımlılığından Kurtulmak İçin Yapılması Gerekenler

Sigara Bağımlılığından Kurtulmak İçin Yapılması Gerekenler

Sigara bağımlılığından kurtulmak için birçok farklı yöntem yapılabilir. Ancak bu yöntemlerin tamamında bireyin iradesini koruması ve istikrarlı olmaya devam etmesi en önemli husus olarak karşımıza çıkmaktadır. Sigarayı bırakabilmek için kimi bireyler daha az çaba sarf edebilmekte kimi bireyler ise elinden gelenin en iyisini yaparak ve daha fazla çaba sarf ederek bu bağımlılıktan kurtulabilmektedir. Ancak genel anlamda sigara bağımlılığını terk edebilmek oldukça zor olacaktır. Bu bağımlılıktan vazgeçebilmek için nikotin sakızı, nikotin bandı ya da birtakım farklı ilaçlar denenebilir. Ancak tüm bu çözümler bir doktor gözetimi altında gerçekleştirilir ise sonuç daha etkili olacaktır. Aynı zamanda bu süreç bir bağımlılıktan arınma süreci olduğu için kişi üzerinde birtakım yan etkiler olabilir. Bu yan etkiler de doktor kontrolü sayesinde idare edilebilir.
Bir sağlık merkezine başvurabilirsiniz, birçoğunda sigara bıraktırma merkezleri bulunmaktadır.
Bu bağımlılıktan vazgeçebilmek için nikotin yerine koyma tedavisinde kullanılan sakız veya bantları deneyerek sizin için hangisinin uygun olduğuna karar verin.Yapabiliyorsanız canınız her sigara çektiğinde dişlerinizi fırçalayın. Böylece temiz, taze bir nefese sahip olmanın tadını çıkaracak ve bırakma sebeplerinden en azından birini kendinize hatırlatacaksınız. 100 büyük düşünürün bir araya gelmesiyle koca bir mankafa oluşur.

Sigara Bağımlılığı ve Zararları

Günümüzde insanların sağlığını tehdit eden pek çok farklı bağımlılık bulunur. İnsanlar çeşitli nedenler ile kendilerini bu bağımlılık sebebi olan şeylere alıştırır. Alışkanlık ve bağımlılık sonrasında vazgeçilemeyen bu şeyler daha sonraki dönemlerde ise sağlık sorunlarının oluşmasına sebebiyet verebiliyor. Bağımlılık yapan listenin en başında sigara bulunur. Sigara her gün dünya genelinde binlerce insanın ölmesine neden olabilecek kadar olumsuz etkiye sahip olan maddeler arasında yer alır. Bu etkiler nedeni ile sigara bağımlılığı ve zararları ile ilgili olarak yüzlerce çalışma ve araştırma yapılmaktadır. Bu çalışmalar etkileri ortaya koymakla birlikte zararlarının engellenmesi ve bağımlılığının azaltılması temeline dayanır.

Sigara Bağımlılığından Kurtulmak İçin Yapılması Gerekenler
sigarayı bırakmanın yolları

Sigaranın Etkileri, Sigara Bağımlılığı ve Zararları

Sigara bağımlılığı ve zararları ile ilgili olarak yapılan çalışmalar sonucunda insan bedenine olan etkileri görülmektedir. Sigaranın en önemli etkisi kalp ve damar sağlığı üzerinde görülür. İçerisinde bulunan onlarca farklı kimyasal madde sebebi ile kalp ve damar sağlığı ile ilgili olarak pek çok hastalığın kaynağı olarak bilinir. Damar tıkanıklığı, tansiyon ve benzeri hastalıklara neden olabilir. Akciğer ve solunum yolları ile ilgili olarak görülen etkiler de en az kalp ve damar sağlığı kadar yüksektir. Koah ve benzeri hastalıkların temel kaynağı olarak sigara görülür. Mide ile ilgili olarak görülen hastalıkların sebepleri arasında nikotin yani sigara bulunur. Cilt kırışıklıkları, ağız kokusu, gelişim bozuklukları ve anne sütünde eksilme gibi etkileri de görülür. Kanserin en önemli nedenleri arasında sigara gösterilir.

Sigara Bağımlılığı ve Zararları, Bıraktıktan Sonra Gerçekleşen Hususlar

Sigara bağımlılığı ve zararları sigaranın bırakılmaya başladığı anda azalmaya başlarken yaklaşık olarak on yılda tamamen biter. Yaklaşık olarak iki saat sonra nikotin vücuttan atılmaya başlar. Altı saat sonra kan basıncı ile kalp atış hızı normal seyrine inmeye başlar. Yarım gün sonrasında akciğer içerisinde bulunan sigara dumanı atılarak akciğerlerin temizlenme süreci görülür. Nikotinden kaynaklanan tat ve koku alma duyularındaki azalma iki gün içerisinde düzelir. On haftaya kadar olan süreçte bedenin normal seyrinde çalışması ve aktiviteleri yerine getirmesi sağlanır. Nefes darlığı, öksürme ve benzeri etkilerin geçmesi dokuz hafta kadar sürer. Beş yıl içerisinde kalp krizi, on yıl içerisinde de kanser riskinde azalma görülür.


sigarayı bırakmanın yolları

ZİHNİ GELİŞTİRMENİN YOLLARI )

Yorum Gönder

2 Yorumlar