BROKOLİ ZİHİN VE BEDEN SAĞLIĞINA KATKILARI BAKIMINDAN EN ÖNEMLİ GIDALARDAN BİRİDİR


BROKOLİNİN SAĞLIĞA FAYDALARI

brokolinin sağlığa faydaları

Brokoli zihin ve beden sağlığına katkıları bakımından en önemli gıdalardan biridir. Vitamin ve mineral deposudur. “Serbest radikallerle” savaşan, bu şekilde beyni, bedeni ve sinir hücrelerini oksidatif hasarlardan koruyarak kanseri önleyen besinlerdendir. Brokoli seçerken saplarının koyu renkte olmasına dikkat edin ve hemen pişirmeyecekseniz serin, karanlık bir ortamda saklayın. Faydasını tam olarak görmek için brokolinin az pişirilmesi (tercihen buharda) gerekir. 

brokolinin sağlığa faydaları

Brokoliden en verimli şekilde yararlanmak için çiğ yemek en iyisidir ve daha mantıklıdır. Ayrıca Brokolinin günlük tavsiye edilen C vitamini miktarının % 150'sini sağlayabileceğini biliyor muydunuz?

Brokoli, dünyada en çok bilinen yeşil sebzelerden bir tanesidir. Brokoli, mutfak kullanımı için taktir edilir ve besin değerleri çok yüksektir. Brokolinin faydaları ile ilgili bu yazımızı mutlaka okuyunuz!

Herkesin gözdesi olmadığı halde, birçok kişi vücuduna ne kadar iyi geldiğini bilerek, brokoliyi beslenme düzenine dahil etmeye başlamış durumdadır. Besin değerleri tam olan bir gıdadır ve günlük önerilen 100 gramlık C vitamini miktarının %150’sini sağlar.

Bununla beraber, doğal olarak B kompleks vitaminleri, gerekli mineraller ve oksidatif hasarla mücadele eden güçlü antioksidanlar taşır. Ayrıca çok az kalori içerir, klorofil seviyesi yüksektir ve göz problemleri için etkili bir tedavi olduğu ortaya konulmuştur.

Brokolinin faydaları hala iyi bilinmediği için, bu makalede vücudunuza sağladığı temel faydaları sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Vücudunuza detoks konusunda yardımcı olur.

Düzenli brokoli tüketimi, karaciğerinizi atık maddelerin filtrelenmesi ve yok edilmesi açısından destekler. İçindeki antioksidanlar, vitaminler ve mineraller kanınızdaki toksinleri azaltır ve boşaltma sisteminiz yoluyla atılmalarını teşvik eder. Hepsinden önemlisi, brokoli yedikten bir iki hafta sonra bile vücuda sağladığı yarar devam edebilir.

Göz sağlığınızı geliştirir

brokolinin göz sağlığına faydaları

Bu sebze, göz sağlığınızın korunması ve geliştirilmesi için en iyi gıdalardan bir tanesidir. Gözlerde ışık değişimlerine uyum sağlamak için gerekli olan, B12 vitamini olarak da bilinen riboflavin açısından zengindir.

B12 vitamini eksikliği inflamatuvar sorunlara, bulanık görme ve oküler strese yol açabilir. Ayrıca lutein ve zeaksantin gibi, gözlerin sağlıklı kalmasında çok önemli bir rol oynayan iki karotenoid taşır. Her ikisi de maküla dejenerasyonu ve katarakt gibi göz bozuklukları riskini azaltmaya yardımcı olur.

Yaşlanma sürecini yavaşlatır

brokoli yaşlanma sürecini yavaşlatır

Bir parça brokoli yediğiniz zaman, vücuda sulforafan adı verilen bir madde bırakılır. Bu, bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve artrit, kardiyovasküler koşullar ve Alzheimer hastalığı gibi yaşlanmayla ilişkili yaygın hastalık riskini düşürmeye ve cildinizde de kırışıklıklar gibi erken yaşlanma belirtilerini önlemeye yardımcı olur.

Brokoli Kalp ve damar sağlığını destekler

Brokoli, düzenli aralıklarla tüketildiğinde damarlarınızdaki kan basıncını ve kolesterol seviyelerini düşüren, lif bakımından zengin bir gıda maddesidir.

İçindeki sulforafan isimli bileşen, arterlerindeki plak oluşumunu önleme görevini üstlenen bir proteini aktifleştirir.

Ek olarak, dolaşım sisteminizdeki problemleri önleyen ve hücrelerinizi koruyan güçlü bir anti-inflamatuar içermektedir.

Osteoartriti önler

brokoli yaşlanma sürecini yavaşlatır


Brokoli kemiklere iyi gelir. Bunu bilmiyor olabilirsiniz; ancak turpgillerden olan bu sebze, en iyi bitkisel kalsiyum kaynaklarından biridir.
Düzenli tüketimi artrit ve osteoartrit gibi eklem ve kemik problemlerini yavaşlatır.
Sulforafanın, kemikleri koruyan kıkırdakların parçalanmasını hızlandıran bir enzimi bloke ettiği ortaya konulmuştur.

Enflamasyonu kontrol eder

Enflamasyon, vücudunuzun travma, zararlı madde birikimi ya da sıvı tutulumu nedeniyle ortaya koymuş olduğu bir savunma mekanizmasıdır diyebiliriz. Bu, iyileşme sürecinin bir parçası olmakla birlikte, özellikle de zamanında ilgilenilmemişse diğer bozuklukların tetiklenmesine neden olabiliyor.

Sağlık uzmanları, enflamasyonu kontrol altında tutmaya yardımcı olmak için brokoli ve diğer yeşil sebzeleri yemenizi önerir; zira bunlar, izotiosiyanat adı verilen bir madde içerir.

Cildin sağlığını iyileştirir

brokoli cildin sağlığını iyileştirir

Brokoli yemek cildinizin sağlıklı olmasına katkı sağlar. Bu sebze cildinizin sağlam, sağlıklı ve esnek olmasına yardımcı olan doğal bir vitamin, mineral ve esansiyel yağ asitleri kaynağıdır.

Ayrıca serbest radikallerin hücrelere zarar vermesini önleyen antioksidanlar olarak da bilinen A ve E vitaminleri açısından çok zengindir. Aynı zamanda cildinizi genç tutan kolajen ve elastin bakımından ihtiyaç duyduğumuz besleyici C vitaminini de içerir.

Daha bitmedi! Brokolide daha fazlası da var: UVA ışınlarının neden olduğu zararı en aza indirirken, cildinizin hücre zarlarını korumaya bile yardımcı olur.

Anemiyi önlemeye yardımcı olur

Yüksek demir içeriği ve yüksek kaliteli protein içermesi sebebiyle, bu sebzeyi diyet listenize eklemek, anemi ve yorgunluğun önlenmesi için mükemmel bir yoldur.

Düzenli brokoli yemek, kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin üretimini artırır. Bunlar, vücudunuzun besin maddelerini düzgün şekilde kullanması için gereklidir.

Brokoliyi normal diyetinizin bir parçası olarak tüketin ve tadını çıkarın! Yeşil smoothie’lerde ve meyve sularında bile brokoli kullanabilirsiniz. Çok şaşırtıcı ve hiç tahmin edemeyeceğiniz lezzetler elde edeceksiniz! İçindeki birçok besin maddesinden en iyi şekilde yararlanmak istiyorsanız çiğ yemenin önerildiğini sakın unutmayın.

brokolinin sağlığa faydaları



Yorum Gönder

6 Yorumlar

  1. Brokoli çok az tüketen biriyim. Biraz daha fazla tüketmeliyim galiba.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle. Günlük önerilen 100 gramlık C vitamini miktarının %150’sini bünyesinde barındıran büyük bir nimettir.

      Sil
  2. Fayfalı bir paylaşım olmuş, brokoliye bayılırım özellikle salatası.👍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Yoğurtlusu da ayrı güzel oluyor :)

      Sil
  3. Brokolinin faydaları baya göz dolduruyor. Arada bir haşlayıp zeytinyağı, tuz ve limon ekleyerek yerim. Yazıyı görünce ne zamandır almadığım geldi aklıma. Bir de, çiğ olarak yemeyi hiç düşünmedim. Denemek lazım.

    YanıtlaSil
  4. Brokoliyi çok severim. Hem sağlık açısından da çok yararlıdır.

    YanıtlaSil