BEYİN JİMNASTİĞİNİN FAYDALARI | BEYNİN HER İKİ LOBUNU AYNI ANDA KULLANMAK |


BEYİN JİMNASTİĞİNİN FAYDALARI

beyin jimnastiği nasıl yapılır

Beyninizin işlevlerini tam randımanla yerine getirmesi için hem sol hem de sağ lobun her an tetikte  olması gerekir ve her iki lob da aynı anda çalışması gerekmektedir. Bunu gerçekleştirmenin en iyi yollarından biri de her sabah beyin jimnastiği yapmaktır. Şimdi değineceğimiz konu çok faydalı bir çalışmadır. Boş bir alanda ayakta dikilin, sol bacağınızı ve sağ kolunuzu aynı anda ileri geri sallayın, sonra sağ bacağınızı ve sol kolunuzu aynı şekilde sallayın ve bu hareketleri birbirini takip edecek şekilde her iki taraf için yirmişer kez tekrarlayın. Sonra sol bacağınızı geriye doğru kaldırın ve sağ elinizle topuğunuza dokunun. Aynı hareketi diğer taraf için de tekrarlayın. Son olarak sol ayağınızı kaldırın ve sağ elinizle ayak parmaklarınıza dokunun. Bu hareketleri de her iki taraf için yirmişer kez tekrarladığınızda egzersiz sonlanacak ve beyninizin her iki tarafı günlük faaliyetleriniz için canlanmış ve hazır bir hale gelecektir.

BEYNİN HER İKİ LOBUNU AYNI ANDA KULLANMAK



Belki de en çok buna ihtiyacımız vardır. Yani her iki lobu da aynı anda kullanmak.

Anatomik olarak beyin sağ ve sol bölümler olarak ikiye bölünmüş halde. Ve bu iki bölüm bazı işleri aralarında paylaşıyorlar. Beynin iki yarısını aynı anda kullanan kişiler hayatlarında daha da başarılı olabiliyorlar.
Beynin sol kısmı, mantık ve akılcılığın egemen olduğu bölüm olarak gösteriliyor. Sağ tarafı ise sezgi ve yaratıcılık bölümü olarak tanımlanıyor. Dolayısıyla eğer mantığınızı kullanan bir insansanız, beyninizin sol tarafını daha çok kullanıyorsunuz demektir. Ama daha duygusalsanız ve sanata eğilimliyseniz beynin sağ tarafını kullananlardansınız demektir.

Son yıllardaki bunca gelişmelere rağmen beyin, hâlâ insan vücudunda en az bilgiye sahip olunan organ. Yapılan çalışmalar ve uzmanlara göre birçok kişi, beyin potansiyelinin çok az bir kısmını kullanmaktadır.

Bir bütün olan beynin yarısını yoğun olarak kullanıp diğer yarısını ihmal eden insanların performanslarında yetersizlikler, kusurlar eksiklikler görülür. Fakat diğer lobun da geliştirilmesi, son derece ilginç, harika sonuçları beraberinde getirir.

İki lobun birlikte çalışmasıyla 1+1=2 şeklinde aritmetik bir artış olmaz; verim kat be kat artar. Bir bütün olan beynin yansını yoğun olarak kullanıp diğer yarısını ihmal eden insanların performanslarında yetersizlikler, kusurlar görülür. Fakat, diğer yarının da geliştirilmesi, son derece ilginç, harika sonuçları beraberinde getirir. İki lobun birlikte çalışmasıyla 1+1=2 şeklinde aritmetik bir artış olmaz; verim kat be kat artar. Bir örnek verecek olursak; futbol dünyasında sağ ayağını ya da sol ayağını çok iyi kullanan futbolcular var. Her iki ayağını da son derece iyi kullanan Hagi´nin futbol dünyasındaki yeri çok farklı, değil mi?

RADYO HAYAL GÜCÜNÜ ZENGİNLEŞTİRİR

Kitap okumak sağ ve sol lobu beraber geliştirir. Çünkü kitap okurken sol tarafla takip edilen ve kavranan kavramlar beynin sağ tarafıyla hayal edilir. Radyo dinlemek hayal gücünün zenginleşmesini sağlar. Sık sık bulmaca çözmek beyin için yapılacak en iyi egzersizdir.

beyin jimnastiğibulmaca çözmek beyne faydalıdır
bulmaca çözmek beyne faydalıdır

KLASİK OKUL EĞİTİMİ BEYNE ZARAR

Çocuklar, beynin iki yarısını beraber kullandıkları halde, onlara hayâl gücü ve hafıza gibi sağ beyin fonksiyonlarıyla ilgili eğitimden çok, mantık ve ezbere dayanan eğitim verilmesi sonucunda bu yetenekleri büyük ölçüde yok olmakta.

Klâsik eğitim sisteminde daha çok sol lob ağırlıklı akademik bilgilere öncelik verilmekte, sağ lobun faaliyetleri ise maalesef ihmal edilmektedir.

Okul öncesi çocuklar daha çok renkler ve görüntülerle düşünmek gibi, dış etkilere daha açık ve çok farklı fantezilere sahiptir. Fakat, okulda bu özellikler bastırılınca, sol beyin, sağ beynin de bazı fonksiyonlarını yüklenmek zorunda kalıyor ve aşırı derecede zorlanıyor. Bu arada, zayıf kalan sağ beyin hırçınlaşınca, çocuklarda birtakım ruhsal dengesizlikler de görülebiliyor.

Beynin, farklı fonksiyonlara sahip iki lobu olduğu keşfedilen günümüzde, eğitim sistemi hâlâ sadece beynin mantık, matematik, analiz, konuşma, yazma, listeleme gibi fonksiyonları olan sol lobunu kullanmaya devam etmektedir.

BEYNİNİN İKİ LOBUNU DA KULLANANLAR, DAHA BAŞARILI OLUYORLAR

Oysa gelişen bilimin ışığında, mantık ağırlıklı sol lobla beraber, hayâl gücü, renk, şekil, ritim, bütünü görme gibi fonksiyonları olan sezgisel, üretken sağ lob da kullanılsa, insanların üretkenlik potansiyellerinin kat kat artacağı kesindir.

Tarihte büyük sıçramalar yapan insanlar, bilerek ya da bilmeyerek, beynin her iki lobunu da birlikte kullanan insanlardan oluşur.

Özellikle karmaşık sorunların çözümünde, geniş ve uzun vadeli olabilecek kararlarda sağlıklı sonuçlara ulaşabilmek için, beynin her iki yanının işbirliği içinde çalışması şarttır.

Öğrenilen bilgilerin, geçici bir ezber olarak kalmayıp kalıcı hafızada dosyalanması ve ömür boyu kullanılabilmesi, her iki beynin de öğrenme işine aktif olarak katılmasıyla mümkün.

Beynimizdeki zincirleri kırıp, beynimizi tutsaklıktan kurtarıp, orada uyuyan dâhiyi uyandırmak için yapmamız gereken en önemli şeylerden biri, ciddi bir hafıza eğitimiyle fotoğrafik bir belleğe sahip olmak.


nasıl başarabilirimbeynin iki lobunu kullananlar daha başarılı olurlar

Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. Beynin iki tarafını da canlandıran egzersizleri deniycem. Güzel konu, teşekkürler.

    YanıtlaSil