Sosyal Hayatta Anne-Baba İlişkisi Nasıl Olmalıdır?

 Sosyal Hayatta Anne Baba İlişkisi

 

* İyi bir anne baba ilişkisi, mutlu bir evlilikle başlar. Mutlu evlilik ise, eşlerin birbirlerini sevip saymaları, yaşamı dürüstçe paylaşmaları ve sorumluluklarını yerine getirmeleri ile mümkün olur.

* Uyumlu bir karı koca ilişkisinde, birbirinin kişiliğine saygı göstermek çok önemli bir husustur. Birçok sürtüşme tartışma ve çatışmanın temelinde karışışındakini kişiliğine saldırmak, kötü davranmak, yok saymak veya saygılı olmamak yer almaktadır.

* Tartışmanın büyümeye başladığı zamanlarda en azından eşler “anlaşamayacaklarında anlaşırlarsa” tartışma kavga ve çatışmaya dönüşmez, problemler halledilir.

* Aileler arasında mesajlar çoğunlukla saldırgan ve suçlayıcı unsurlarla doludur. Onun için problemler ortadan kalkmadığı gibi aksine büyümektedir.

* Evlilikte geçimsizliklerin en önemli sebeplerinden birisi de karı koçanını evlenmeden önce kendi ailelerinde gördüklerini devam ettirme ve değişmeme eğilimleridir. Oysa karı kocanın kendi ailelerinde gördükleri olumsuz davranışları değiştirerek evlilik kurumunun gerektirdiği yeni davranış biçimleri kazanmaları gerekir. Şu da bir gerçek ki ülkemizde, değişim ve yeniliklere hanımlar daha kolay uyum sağlarken, erkekler geleneksel yapıyı sürdürme çabası içerisinde olmaktadırlar.

* Bütün sosyal hayatta olduğu gibi, evlilikte de eşlerin oynaması gereken birtakım roller vardır. Karı kocanın hangi sosyal rolü, nerede, nasıl oynaması gerektiğini bilmesi ve uygulaması lazım. Bu roller yerine getirilmezse, eşler arasında çatışma çıkar.

* İdeal anne-baba ilişkisi, karşılıklı olarak sevgi, saygı ve güven duygularının bulunduğu hayatı dürüstçe paylaşan, yapıcı ilişkiler içerisinde, birbirlerinin hürriyetini kısıtlamadan, birbirlerini sahiplenmeden yaşanan ilişkidir.

* Unutmamak gerekir ki sağlıklı bir anne-baba ilişkisi, yetişecek çocuklar için de, iyi bir model oluşturacaktır. Anne-babanın ilişkilerini kendine örnek alan çocuk, bu şekilde istenen ve istenmeyen davranışları onlardan öğrenerek yetişecektir.



Sosyal Hayatta Anne-Baba İlişkisi Nasıl Olmalıdır?


Yorum Gönder

0 Yorumlar