Niçin Plan Yapmalıyız?

Niçin Plan Yapmalıyız?

* Bir işte başarılı olmak için yapılacak ilk iş, hedef belirlemektir. İkinci iş ise, belirlenen hedefe yönelik bir plan yapmaktır. Yapılacak işlerin belli bir süre ve düzen içine sokulmasına plan denir. Bir bina yapılırken, bir yolculuğa çıkılırken, bir alışverişe gidilirken plan yapılır ya da yapılması gerekir. Eğer plan yapılmazsa bina yıkılabilir, yolculukta hiç hesap edilmeyen aksilikler başa gelebilir. Alışverişte beklenmedik sorunlar yaşanabilir.

* Gerek sınavlar gerekse başarılı bir okul yaşamı, hem sizin geleceğinizin hem de ülkemizin yarınlarının şekillenmesi açısından bir bina yapımından, bir yolculuğa hazırlanmaktan, bir alışverişten çok daha önemlidir. Öyleyse belirlenen hedeflere ulaşmak için mutlaka bir çalışma planına ihtiyaç vardır.

* Çoğu öğrenci kardeşlerimiz, birden çok dersi aynı günde çalışmak zorunda olmaktan şikayet ediyorlar. Nasıl çalışsam, hangisinden başlasam, acaba zaman yetebilecek mi, istediğim sonucu elde edebilecek miyim? Gibi gibi sorularla ders çalışmayı kendilerine endişe ve karasızlık verebilecek bir hale sokmaktadırlar.

* Plan, nasıl, nerede, ne zaman ve hangi derse çalışacağını belirlemekte kullanılan doğal bir yöntemdir. Plansızlık, öğrencide dikkatsizliğe, yorgunluğa, bitkinliğe, isteksizliğe ve dalgınlığa neden olur. Bu durum, öğrencide ruhsal baskı, kararsızlık, çalışmaya motive olamama, verimsiz çalışma ve nihayetinde en sonunda başarısızlık gibi olumsuz sonuçlara yol açabilmektedir.

* Kısacası, en mükemmel planlama, uygulanabilir planlamadır. Planın uygulanabilmesi için, iyi hazırlanması gerekir. İyi bir plan hazırlarken de bilinmesi gereken bazı önemli hususlar bulunmaktadır. Başarılı bir plan esnek yapıda olmalıdır. Plan, Zamanı tanzim ederek en verimli şekilde kullanmak olduğuna göre, zaman tanzimi iyi bilinmelidir. Bir de planlarda verilecek aralar yani teneffüsler konusu iyi düşünülmelidir. Bunlar, bir planın başarıya ulaşması için gereken temel koşullardır.

* “Gözü pek olanlar, tırmanışı sürdürürler. Kartallar tepelerinde döner, şimşekler etraflarında çakar, kasırga cana susamıştır. Onlar ne olursa olsun azimle yollarına devam edenlerdir.”

                                                                                                                      Victor Hugo


çağdaş bilgiler


Yorum Gönder

0 Yorumlar