İslam’da Evliliğin Önemi

İslam’da Evlilik


* İslamiyet, ailenin sağlam bir şekilde kurulup devam ettirilmesine çok önem vermiştir. Kur’an’da kadın, evlilik ve aile konusunda pek çok ayet vardır.

* İslam hukukunda evlenme, eşler arasında karşılıklı rıza esasına dayanır. İslam’da evlilik, insani ve medeni bir muamele, dini bir vazifedir. Toplumun en küçük birimi olan aile, evlilik akdi ile kurulur.

* İslamiyet’te evlilik; hem neslin devam etmesi için bir vesile, hem de kişiyi dince günah sayılan çeşitli kötülüklerden alıkoyan bir vasıtadır. İslam dininde evlenmek, evliliği sürdürmek, ailenin mutluluğuna hizmet etmek, faziletli ibadetler arasında sayılır.

* Evlilik neslin devamını, tabii ihtiyaçların giderilmesini sağlar. Onun için evlilik, zamanı gelmiş her insan için temel bir ihtiyaçtır.

* İslamiyet’te evlilik, iki şahit huzurunda ve karşılıklı rıza anlayışıyla gerçekleştirilir. İslam dininde, Müslüman kadın ancak Müslüman bir erkekle; Müslüman erkek ise, Müslüman bir kadınla evelenebileceği gibi diğer dinlerden bir kadınla da evlenebilir.

* İslamiyet, Arap kültürünün kadına yaşama hakkı bile vermediği, kız çocuklarının diri diri toprağa gömüldüğü, pek çok kadının eş olarak alınabildiği cahiliye devrinde Arabistan’a inmişti. Bu nedenle ilk etapta istedikleri kadar kadınla evlenebilen Arap erkeklerine, en fazla dört kadınla evelenebilme sınırı getirildi. Daha sonra, eşler arasında eşitlik ve adaleti kimsenin sağlayamayacağı belirtilerek, tek kadınla evlilik tavsiye edildi.

* İslam’da evlilik, nesli devam ettirmenin yanında toplumda hayırlı evlatlar yetiştirmeyi de amaçlar.



İslam’da Evliliğin Önemi



Yorum Gönder

0 Yorumlar