TÜRKİYE’NİN EN YÜKSAK DAĞI AĞRI DAĞI


TÜRKİYE’NİN EN YÜKSAK DAĞI AĞRI DAĞI

Osmanlı Türkçesinde “AghuraDağı” günümüz Türkçesinden ise “Büyük Ağrı Dağı” denilmektedir. Ağrı Dağı, Türkiye'nin en yüksek dağı olma özelliğine sahiptir. Dağın zirvesine yılın 4 mevsimi boyunca kar yağmaktadır ve zirvesine “Atatürk Zirvesi” adı verilmiştir. Ağrı Dağının oluşumu 1,5 milyon yıl öncesine dayanır ve farklı erüptif aşamalarda tekrarlanan lav birikiminden meydana gelmiştir. Üç farklı tektonik plaka arasında yer aldığından dağın yoğun olarak depremlere maruz kalan bir bölgede bulunduğunu unutmamak lazım. Ayrıca Ağrı Dağı volkanik bir dağdır ve Türkiye’nin diğer ucunda,  Doğu Anadolu Bölgesinde Ağrı ilinin Doğubayazıt ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. İran’ın 16 km batısında ve Ermenistan’ın 32 km güneyinde bulunur. Dağın %35’lik kesimi Iğdır ilinde, kalan %65’lik kesimi ise de Ağrı ili sınırları içerisinde yer alır. Ayrıca Ağrı Dağı 5137 metrelik rakımıyla, Anadolu Yarımadası’nın en yüksek doruğudur.
Ağrı Dağı’nın florası seyrek otlardan meydana gelir ve huş, gürgen ve ardıç gibi bazı ağaç türlerine de ev sahibi yapar. Florası sayesinde kuş cinsinden gri keklik ile yabani koyun cinsinden batılı muflon gibi bazı yabani hayvanlarla da karşılaşmak mümkündür.
Ağrı dağının Türkiye Cumhuriyeti öncesi geçmişine baktığımızda, 1828 yılından 1918 yılına kadar Rusların hakimiyetinde kalmıştır. 1918 yılında ise Ermenistan Cumhuriyeti, Brest Litovsk anlaşması gereğince Ağrı Dağını da içeren toprakların sahibi olmuştur. Fakat Ağrı Dağının el değiştirmeleri çok fazla sürmeden, Türkiye 1921 yılında Ağrı ilini fethetmiş ve Lenin ile Mustafa Kemal Atatürk arasında Kars Antlaşması imzalanmıştır.
Daha öncesinde ikinci sınıf askeri bölge özelliğine sahipti. Fakat sonrasında yani 2001 yılında turizme kazandırılırmıştır. Ancak dağa tırmanışı gerçekleştirmek için Doğubayazıt ilçesinden izin almak gerekmektedir. Ağrı dağına ulaşımın kötü hava şartlarından dolayı zor olduğu için, dağa yaz aylarında çıkılması tavsiye ediliyor.
Son olarak da bu dağ, “Ağrı Dağı Eteğinde” şarkıya Ağrı dağı başlıklı birçok şiire ve “Ağrı Dağı Efsanesi” ne konu olmuş ve yüceliğiyle Türk kültüründe çok önemli bir yer tutmuştur.
türkiyenin en yüksek dağı ağrı dağı
türkiyenin en yüksek dağı ağrı dağı
türkiyenin en yüksek dağı ağrı dağı
türkiyenin en yüksek dağı ağrı dağı

Yorum Gönder

0 Yorumlar